torsdag 26 mars 2015

72. Herren förklarar historien om Daniel

[Ur "The Great Gospel of John" av Jakob Lorber, bok 14; kap. 72; röd text = Jesus, svart text = alla övriga

[1] Sade en av de tjugo som var en skriftlärd i templet: "Herre, eftersom alla ting är kända för Er och också är möjliga för Er, skulle Ni kunna förklara profeten Daniel lite för oss, särskilt hans sjunde kapitel!  Denna förunderliga siare ger verkligen en säregen förklaring till sin syn av de fyra djuren, men förklaringen är lika svävande som den bild han såg vilken fyllde siaren med fasa. - Skulle vi inte av Er kunna få en närmare förklaring till denna vision "?
[2] Jag sade: "Åh, förvisso, men också när det gäller det så är detta inte den rätta platsen, eftersom dessa människor endast vet mycket lite eller inte ens något om våra skrifter. Dessutom har ni också trängt in i er, säg, översinnliga ande alldeles för lite och har ännu blivit för lite ett med den för att förstå Daniels vision och begripa den i grunden. Ty även om ni snävt skulle förstå de första två djuren, skulle ni inte kunna förstå de två sista, eftersom deras väsen och vad de åstadkommer bevaras för framtiden. Hur skulle man för ert fortfarande materiella sinne kunna förklara något som inte ens har inträffat ännu på denna jord och endast kommer att ske efter många århundraden från och med nu?
[3] Det enda jag kan berätta för er är att de fyra besynnerliga djuren inte betyder fyra sida vid sida befintliga riken, av vilka från det sista ytterligare tio nya riken kommer att uppstå enligt de tio hornens antal, på vilket ytterligare ett elfte horn växte fram i mitten på djurets huvud, vilket orsakade att tre av de tidigare hornen slets bort från djuret. Utan snarare betecknar det fyra stora efterföljande folk-perioder från mänsklighetens början på jorden, vilka forntidsstudier kräver en hel del kronologisk historisk kunskap och för att förstå dess framtid behövs ett helt öppet andligt öga, vilket kan se bortom tid och rum i ljusets ljus och livets liv. 
[4] Ni förstår, som sådant kommer sista djuret att ha tänder av järn och sluka allt omkring sig och det elfte hornet har ögon som mänskliga ögon och en mun och talar stora saker!
[5] Ja, jag säger er att det oundvikligen kommer att tilldraga sig på det här sättet, men även om jag försökte tyda det för er lite grann, så skulle ni förstår lika lite av Min förklaring som faktiskt Daniel i grunden kunde förstå den upplysning som av Anden gavs till honom.
[6] Daniels hängivna själ var ganska väl lämpad för att se sådana visioner som i en livlig dröm. Men han kunde inte förstå dem, eftersom hans översinnliga ande som kommer från Gud inte kunde och ännu inte har blivit ett med hans själ, eftersom jag ännu inte var där kroppsligen för att göra en sådan fullständig förening möjlig. Detta fullständiga enande blir först då fullt möjligt, om jag har bestigit Mitt gamla och därefter även Mitt nya hemland. 
[7] Utifrån detta kan ni helt klart förstå att min tolkning av hela det sjunde kapitlet absolut inte skulle vara till någon nytta för er. "
[8] Nu sade Petrus: "Men Herre, om vi vid ett annat tillfälle kommer att vara helt ensamma igen, kan Ni ge oss några tips om det! Ty nu säger jag till mig själv: Profeterna, nämligen de fyra stora, har skrivit ner en hel del, precis som Moses, Elias, David och Salomon, men för vem? Med undantag för oss, har ingen skriftlärd förstått dem ordentligt hur klok han än är. Och också vi förstår mycket lite av dem. Och de som kommer efter oss kommer säkert inte att bli så mycket klokare. Och ändå är dessa böcker skrivna för mänskligheten och inte för några andra varelser. Vilken nytta har folket av dem om de aldrig kommer att förstå dem? " 
[9] Jag sade: "O, där misstar Ni Er grovt! Om den inre andliga visdomen i dessa böcker skulle ha skrivits så att varje sinne i naturen skulle förstå dem vid första anblicken, så skulle människor snart lägga dem åt sidan och inte ens titta på dem längre. Vilken nytta skulle de då ha av dem?
[10] Men böckerna som sådana rymmer omfattande andlighet från det enklast skapade till det djupaste himmelskt gudomliga och kan därför aldrig helt förstås av något sinne i den materiella världen, utan endast av människans rena, fullt utvecklade översinnliga ande. 
[11] Själva den bristande förståelsen av sådana skrifter uppväcker det andliga i människan och påvisar för honom vad och hur mycket han fortfarande saknar för att fullända sitt liv. Han kommer därför att ofta ta sådana skrifter i sina händer och fundera på dem, varvid det ena eller det andra då och då kommer att framstå klarare för honom. Om han sålunda genom sin möda och sin nit skulle finna lite andlig upplysning, kommer han att anstränga sig mer och mer i sina studier av de inre, andliga sanningarna och kommer på så sätt att förvärva mer och mer upplysning och också uppnå en närmare förbindelse till sin inre, översinnliga ande. Och han kommer då också att kunna förse sin medmänniska med ett klarare ljus vilket kommer att vara mycket fördelaktigt för dem.
[12] Men detta aldrig skulle ske, om dessa skrifter skulle ha delgivits rent bokstavligt; och om det skulle ha delgivits på det sättet, så skulle inte något andligt och himmelskt-andligt ha kunnat bli inneslutit i de ord som jag ganska ofta redan visat er. 
[13] Vad skulle ni säga om jag berättar för er att strax efter 2000 år, räknat från och med nu, så kommer Min lära för det första att vara i ett mycket sämre skick än den värsta hedendom nu är och kommer att vara ännu värre än det allra dummaste som fariséerna nu påbjuder i Jerusalem, som inte kommer att bestå längre än 50 år från och med nu?! Vad skulle ni säga om jag avslöjar för er att folket vid denna tid kommer att uppfinna och framställa stora konstgjorda ögon varmed de kan titta in i stjärnhimlens stora djup och kommer att göra helt andra beräkningar än egyptierna gjorde?! Ja, människorna kommer att göra vägar av järn och kommer att med hjälp av eld och ånga åka i vagnar tillverkade av järn, lika snabbt som en skjuten pil flyger genom skyn! De kommer att kriga mot varandra med skjutvapen gjorda av järn och kommer att transportera sina brev med hjälp av blixten till hela världen.  Och deras fartyg kommer att, utan segel och åror, glida fram på de stora världshaven genom kraften från eld, lika snabbt och lätt som en örn glider genom luften, och ytterligare tusen och åter tusen saker om vilket ni inte kan ha någon aning.
[14] Och ni förstår, allt detta innefattas i det fjärde djuret och kan inte förstås av er, eftersom ni inte heller kan förstå det som Jag just nu har förklarat för er! Men i anden kommer ni att kunna förstå allt detta inom kort och ni kommer inte att kunna ge någon annan förklaring till någon än den som Jag har givit er vid just detta tillfälle. Icke desto mindre skall Jag senare vid ett lämpligare tillfälle ge er en närmare förklaring om detta. Men för idag har vi gjort rätt och bra tillräckligt och önskar sålunda få vår kroppsliga vila! "
[15] Med detta blev även denna kväll avslutad och alla gick för att få den nödvändiga vilan; ty enligt tiden var det redan ganska sent. Endast de fem prästerna och Jored samtalade under ganska lång tid i ett annat rum med varandra om allt de hört, sett och som ägt rum.

Översättning från engelska av mig.

[Den som vill veta mera om bakgrunden till verket kan läsa detta här och här den som vill läsa alla de 2.500 kapitlen (eng.) kan ladda ner dessa gratis från denna sajt:  https://www.jakob-lorber-australia.net 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.