torsdag 26 mars 2015

51. Om livets träd och kunskapens träd

[Ur "The Great Gospel of John" av Jakob Lorber, bok 21; kap. 51; röd text = Jesus, svart text = alla övriga]

[1] Jag sade: "För det första kommer sanningen att förbli en och samma sanning, även utan under, och den som lever och handlar därefter kommer att djupt inom sig bli medveten om att Min lära är gudomlig och inte en människas ord. 
[2] För det andra kommer de, som förmedlar Min lära om Guds rike i människan till andra människor och som inte bara är lärare, utan som själva också gör Min vilja som tydligt innefattas i Min lära, också att kunna utföra under i Mitt namn, och ännu större under än Jag utför själv.
[3] Men som enbart lärare och inte som människor som själva tillämpar Min lära, kommer de inte att kunna utföra under, eftersom makten att utföra under inte kommer från förnuftet, utan från den levande tron och den fasta viljan att handla. Ty hjärnornas förnuft är en människans döda världsliga ljus, som aldrig kan tränga in i de innersta delarna av andens liv och dess kraft. Och den levande tron i hjärtat är det verkliga livets ljus i själen, som väcker anden i honom och ser till att det genomsyrar hela människan. Och när människan väl är genomträngd av Anden, då är han också genomträngd av dess allsmäktiga kraft. Och det som den levande Anden vill, som då utgör en enhet tillsammans med själen, kommer att hända. Och viljan är då redan ett utfört arbete.
[4] Därför har det också angivits i Skriften att Gud satte 2 träd i livets trädgård: ett livets träd och ett kunskapens träd, och sade till människan: "Om du bara äter frukterna av livets träd kommer du att leva, men om du även äter frukterna av kunskapens träd innan de har välsignats genom mig för dig, så kommer döden över dig och du kommer att dö."
[5] Men människan - eftersom hon hade en helt fri vilja - lät sig förföras till lust av ormen, och åt av kunskapens träd redan innan det välsignats av trons mognad i människans hjärta. Det betyder: han sökte och försökte förstå Guds Ande, och så även livets Ande, med sin naturs förnuft. Resultatet av det blev att han genom detta bara drog sig mer och mer ifrån Gud i stället för att dra sig närmare och närmare Honom. Och redan det innebar död, det betyder människans andliga död. Och hela människan blev kraftlös och förlorade makten över alla ting i naturen och var tvungen att arbeta för sin brödföda med hjälp av den svaga glöden från sina hjärnors förnuft i sitt anletes svett, fysiskt och ännu mer så i andligt avseende.
[6] Och se, tills nu, har människorna dragit sig så långt bort från Gud, och därmed också från det sanna inre livet, att de nu nästan inte längre tror på en Gud, och därmed inte heller på själens fortsatta liv efter att kroppen har fallit bort. Och de som fortfarande tror mekaniskt på en Gud, eller genom en blind vidskepelse på många gudar - precis som hedningarna - föreställer sig Gud eller gudarna vara så oändligt långt borta från dem, att det till slut verkar omöjligt för dem att en människa någonsin kan komma i närheten av Gud, om vilken de tror att Han är så oändligt långt borta från Honom.
[7] Och då nu Gud själv fysiskt har kommit till människan i sin evighets fulla kraft och makt och med all sin kärlek och visdom, så förstår de inte detta. Och i sin stora blindhet och dårskap så anser de detta som omöjligt, samtidigt som allting icke desto mindre anses möjligt med Gud. Och eftersom han nu uppenbarar sig med en fysisk mun och inte med blixt och dunder, så anser de nu Gud själv vara en hädare och en folkets skadliga uppviglare mot Gud och mot världens kungar, som anser sig vara gudar och som också lät sig hedras som sådana av människorna. 
[8] Och se, allt detta är ett resultat av det faktum att alla människor föredrog att äta den döda frukten från kunskapens träd i stället för den levande och livgivande frukten från livets träd."

Översättning från engelska av mig.

[Den som vill veta mera om bakgrunden till verket kan läsa detta här och här den som vill läsa alla de 2.500 kapitlen (eng.) kan ladda ner dessa gratis från denna sajt:  http://www.franky1.com/downloads.html]  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.