torsdag 26 mars 2015

46. Lazarus tvivel.

[Ur "The Great Gospel of John" av Jakob Lorber, bok 15; kap. 46; röd text = Jesus, svart text = alla övriga]

[1] Lazarus sade: "Ja, åtminstone har jag förstått det väl! Uppriktigt sagt: mänsklighetens hela historia ser inte särskilt munter ut! I grunden är människorna inte huvudsakligen ansvariga för att de är så onda, utan snarare de omständigheter under vilka de är avlade, födda och utbildade. Därför är varje dom icke desto mindre en högst egensinnig och förtryckande handling av Honom som har makt att döma folket.
[2] Det heter förstås: Gud sörjer för att varje person har förmågan att klart skilja mellan sant och falskt och gott och ont; men när sker detta? Enligt min erfarenhet först när människan fullt och fast har erkänt sig vara falsk och ond när det gäller allting i en sådan omfattning att ingen annan ren undervisning är till någon nytta längre. När folk har levt i flera hundra år utan något märkbart gudomligt inflytande, börjar de nödvändigtvis med tiden att glömma Gud, skapa egna lagar och livsföreskrifter för sig själva, genom vilka de dock inte kan uppnå mänsklig frälsning, hur strikt dessa än följs. Sedan, när mänskligheten slutligen blivit alldeles som djur, sker uppenbarelser genom människor som väckts till insikt - fastän bara små sådana till en början. Och om de är fruktlösa, först då inträffar de starkare uppenbarelserna. Och om också de är fruktlösa så kommer domen. Herre, varför det måste vara så fattar jag fortfarande inte inte på långa vägar.
[3] Från Adam till Noak och särskilt när det gällde Kains ättlingar, fanns det bara lite eller inget tal alls om någon uppenbarelse. Under Noaks tid förekom alla slags under och uppenbarelser, men alltför sent eftersom framför allt folket från låglandet  hade gått över till djävulen helt och hållet. Då lade folket naturligtvis inte märke till det och fortsatte att leva i sitt eget vanvett; men då inträffade också den mest fruktansvärda domen.
[4] Senare pågick detta fram till Abraham där under en lång tidsperiod nästan inga uppenbarelser ägde rum. Med Abraham satte de gudomliga uppenbarelserna igång igen; men redan i slutet följde domen över Sodom och Gomorra och de omgivande tio städerna.
[5] Från Abraham, Isak och Jakob fortsatte det ända till Moses. Under denna profets tid kom högst märkliga saker till folket från himlen. För första gången tillkom särskilda lagar enligt vilka de var tvungna att inrätta sina liv; men domen var också extraordinär. Egyptierna måste dö i hundratusental och de befriade israeliterna hade det efteråt inte mycket bättre under fyrtio år i öknen. Samtliga, egyptierna och israeliterna, hade under alltför lång tid inte hört något om någon särskild uppenbarelse och blev med tiden ljummare. Den tidigare levande tron förvandlades till en lättjefull och traditionell tro, vilket nästan inte är mycket bättre än att inte ha någon tro alls. På samma sätt som deras tro var inrättad, så verkställde de även livsreglerna!
[6] Om frånvaron av uppenbarelser fortsätter alltför länge, så kommer människorna att förlora all tro på en sann Gud och skapa åt sig själva gudar efter sina egna önskningar och därmed förfalla till fullständig avgudadyrkan. Kan man direkt klandra dem för detta, rimligtvis? Verkligen inte, enligt min alltid mycket förnuftigt mänskliga åsikt!
[7] Under domarna och även senare under kungarna, väcktes en hel del profeter till insikt för oss judar, men alltid bara då om de redan hade syndat sig till döds; men då följde även domen omedelbart, vilket tillintetgjorde syndarna.
[8] Åh, Herre, nu är Ni här själv. Nu äger verkligen mänsklighetens allra största uppenbarelse rum, men då kommer domen inte heller att behöva dröja alltför länge. Bara efter några hundra år kommer människorna när det gäller Er lära att inte vara ett hårsmån bättre än prästerna där nere! De omvända hedningarna kommer återigen att bli hedningar och judarna kommer att bli ännu mera oupplysta än de är nu, och därigenom kommer det aldrig att bli ordentligt upplyst och bra på denna jord. Jag anser därför att klara uppenbarelser inte bör utebli alltför länge från och med nu, annars kommer avkomlingarna, som inte kan vara närvarande under den nuvarande uppenbarelsen, att utan skuld falla in i den gamla natten.
[9] Filistéerna förgjordes på grund av sin gudlöshet och har så långt jag vet aldrig fått någon uppenbarelse; likaså de gamla fenicierna, också trojanerna, babylonierna, de niniviterna och även en del andra nationer, som enligt vad jag vet inte heller har fått någon särskild uppenbarelse.
[10] Ja, varför denna så ofördelaktiga lek med folken på denna jord? Besinna att ingen person kan hjälpa att han finns till! Men när han enligt Er allsmäktiga vilja är där så är han redan från vaggan till graven mycket olyckligt lottad och måste stå ut med den ena domen efter den andra. Ja, varför det? "

Översättning från engelska av mig.

[Den som vill veta mera om bakgrunden till verket kan läsa detta här och här den som vill läsa alla de 2.500 kapitlen (eng.) kan ladda ner dessa gratis från denna sajt:  http://www.franky1.com/downloads.html]  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.